Вчений Гонконгського Університету науки і технологій Чжиюн Фань заявив, що йому з колегами вдалося зробити прорив в розробці штучного аналога сітківки людського ока. Так, вони створили конструкцію на основі комбінації датчиків з перовскіта і нанодротів, яка копіює будову реальних очей. Наразі прототип уже створений, але з ним поки ще є проблеми, головна з яких - як підключити його до мозку людини.

Джерело: іноземне видання Scientific American.

Як відзначається, китайські вчені використовували перовскіт, дуже чутливий до світла матеріал, щоб створити комплект точкових сенсорів. До кожного з них підходить окремий провід нанорозміру, що імітує нерв. Всі датчики розташовані на тонкій алюмінієвій підкладці, яка вигнута для кращого прийому світла. Коли фотони потрапляють на пластину, генерується ряд електричних імпульсів, створюючи характерний візерунок, який розпізнається, як зображення.

Фото розробленого ока

Один кв. см штучної сітківки вміщує 460 млн таких датчиків, проти приблизно 10 млн в живій сітківці. Це дозволяє різко збільшити візуальну чутливість, зробити зір надзвичайно гострим. Чутливість сенсорів настільки велика, що вони реагують на хвилі довжиною 800 нанометрів, які знаходяться за межами видимого спектра, в області інфрачервоного випромінювання, а це в свою чергу наділяє його носія здатністю орієнтуватися в повній темряві.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Як уточнює Чжиюн Фань, поки що існує лише експериментальний зразок штучної сітківки, за яким не можна оцінити весь потенціал технології. Наприклад, якщо впровадити в систему штучний інтелект для аналізу зображення, то носій цього ока буде бачити не тільки найдрібніші деталі, але і відразу отримувати додаткову інформацію про них. Вчені сподіваються протягом десятиліття досягти практичного застосування своєї розробки

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше стародавні скам'янілості збентежили вчених: знайдено істоту, яка нагадує динозавра і кажана.

Як повідомляв портал "Знай.ua", шахтарі "зіткнулися" з драконом віч-на-віч: фантастична істота "дрімала" мільйони років.

Також "Знай.ua" писав, що археологи знайшли унікальні прадавні скам'янілості: найважливіше відкриття за останні 100 років.