Астрономи постійно намагаються знайти ознаки життя в космосі. Найвідомішою програмою пошуку позаземних цивілізацій була SETI, але вона була не єдиною. Всі високотехнологічні вимірювальні прилади шукають аномальні сигнали на всіх можливих частотах.

Галактика, фото - телеграм-канал "Очевидні речі"
Галактика, фото - телеграм-канал "Очевидні речі"

У пошуку сигналів такі аномалії називаються швидкі радиовсплески (fast radio bursts або FRB). Астрономи і фізики не дуже розуміють, звідки вони беруться, тому що в точці, звідки прийшов радіосигнал, може і не бути галактики чи чорної діри. Але останній набір сигналів, відкритий доктором Донгцзи в рамках канадського проекту CHIME, виглядає зовсім дивно, розповідає видання The Atlantic: він триває приблизно 4 земних дня, потім затихає на 12 днів. Такий ритм вдалося спостерігати протягом цілого року.

Дослідники знайшли в архівах той же ритм з даних 2007 року. Тоді його зареєстрували астрономи з австралійській лабораторії, але списали на артефакти роботи радіотелескопа. Джерело знаходиться на відстані приблизно 500 млн світлових років у спіральну галактику.

Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.
Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Але це не єдина знахідка. Буквально за тиждень до публікації результатів канадського експерименту схожу пульсацію знайшли астрономи Університету Манчестера. Але її цикл триває 156 днів: 90 днів активності та 67 днів мовчання.

Що відбувається, вчені сказати не можуть, тому що це не відповідає жодному відомому космічного процесу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раз на 16 днів з космосу приходить сигнал, вчені продовжують шукати пояснення.

Як повідомляв портал Знай.uа, астрономам вдалося вперше побачити зіткнення двох новонароджених зірок в сузір'ї Оріона.

Також портал Знай.uа писав, що з космосу надійшли дивні хвилі на Землю.