Астрономи постійно намагаються знайти ознаки життя в космосі. Найвідомішою програмою пошуку позаземних цивілізацій була SETI, але вона була не єдиною. Всі високотехнологічні вимірювальні прилади шукають аномальні сигнали на всіх можливих частотах.

Галактика, фото - телеграм-канал "Очевидні речі"
Галактика, фото - телеграм-канал "Очевидні речі"

У пошуку сигналів такі аномалії називаються швидкі радиовсплески (fast radio bursts або FRB). Астрономи і фізики не дуже розуміють, звідки вони беруться, тому що в точці, звідки прийшов радіосигнал, може і не бути галактики чи чорної діри. Але останній набір сигналів, відкритий доктором Донгцзи в рамках канадського проекту CHIME, виглядає зовсім дивно, розповідає видання The Atlantic: він триває приблизно 4 земних дня, потім затихає на 12 днів. Такий ритм вдалося спостерігати протягом цілого року.

Дослідники знайшли в архівах той же ритм з даних 2007 року. Тоді його зареєстрували астрономи з австралійській лабораторії, але списали на артефакти роботи радіотелескопа. Джерело знаходиться на відстані приблизно 500 млн світлових років у спіральну галактику.

Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.
Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Але це не єдина знахідка. Буквально за тиждень до публікації результатів канадського експерименту схожу пульсацію знайшли астрономи Університету Манчестера. Але її цикл триває 156 днів: 90 днів активності та 67 днів мовчання.

Що відбувається, вчені сказати не можуть, тому що це не відповідає жодному відомому космічного процесу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раз на 16 днів з космосу приходить сигнал, вчені продовжують шукати пояснення.

Як повідомляв портал Знай.uа, астрономам вдалося вперше побачити зіткнення двох новонароджених зірок в сузір'ї Оріона.

Також портал Знай.uа писав, що з космосу надійшли дивні хвилі на Землю.