Астрономи надриваючись кричать, що незабаром всі планети Сонячної системи вишикуються в одну шеренгу, у так званий "парад планет". Дане явище надзвичайно рідкісне.

Відомо, що вчені не використовують термін "парад планет", проте він широко використовується у астрономії для позначення події, яка відбувається, коли планети Сонячної системи шикуються в лінію на одній ділянці, яку можна спостерігати з землі. Про це стало відомо завдяки повідомленням Європейського космічного агентства, а також NASA.

Парад планет, скріншот: YouTube
Парад планет, скріншот: YouTube

Єдиного офіційного визначення цього явища не існує. Парадом планет зазвичай називають астрономічну подію, за якої планети нашої системи виявляються по одну сторону від Сонця і шикуються в ряд у невеликому секторі неба.

Таке явище за участю трьох планет відбувається близько двох разів на рік, за участю чотирьох планет – раз у рік, з п'ятьма планетами – один раз на 19 років, а з усіма вісьмома планетами Сонячної системи, – приблизно раз в 170 років.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також парадом планет називають візуальне явище, яке спостерігається, коли планети Сонячної системи одночасно опиняються в малому секторі неба для спостерігачів з Землі незалежно від умов видимості. У рідкісних випадках в одну ніч складаються гарні умови для спостереження всіх планет Сонячної системи. Така подія також називають парадом планет.

Коли буде парад планет?

У суботу, 4 липня, 2020 року відбудеться рідкісний і унікальний парад планет. Всі планети Сонячної системи вишикуються на одній стороні Сонця одночасно. Відбудеться майже ідеальне вирівнювання, кут відхилення буде досить малим. З 4 липня вночі можна буде побачити в небі Марс, Юпітер і Сатурн, а вранці - Венеру. При цьому Уран і Нептун неозброєним оком побачити буде неможливо, а спостерігати за Меркурієм не вийде через Сонце.

Останній парад планет цього типу відбувся в 1982 році, а наступний очікується в 2161 і 2492 роках.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гігантська зірка, за якою вчені спостерігали десять років, безслідно зникла.

Як повідомляв Знай.uа пошук позаземних цивілізацій дав результат - дивний сигнал з іншої галактики.

Знай.uа писав, накриють магнітні бурі Україну в липні – відмовтеся від кави і більше гуляйте.