Міністерство юстиції звинуватило шістьох російських розвідників у причетності до масштабної хакерської кампанії, в тому числі в горезвісній атаці програми-вимагача Petya, націленої на Україну в 2015 році. Згідно з обвинувальним висновком, ці дії також були націлені на Грузію, вибори у Франції, зима 2018 року олімпіада і розслідування отруєння колишнього російського військового Сергія Скрипаля.

Читайте Знай в Google News!

Про багато конкретних інцидентів в обвинувальному висновку повідомлялося раніше, але жоден правоохоронний органів публічно не пред'явив російському ГРУ звинувачення в організації атак. Головне агентство військової розвідки Росії, ГРУ, раніше було пов'язано з широким спектром кібератак, названих дослідниками з приватного сектора"Fancy Bear". В даному випадку прокуратура навіть пов'язує операцію з конкретною будівлею ГРУ, розташованим на вулиці Кірова, 22 в Москві, яке в обвинувальному висновку іменується "вежею".

Ноутбук, скріншот: YouTube
Ноутбук, скріншот: YouTube

Звинувачення слідує за попередніми судовими переслідуваннями щодо кампаній ГРУ проти Олімпійських ігор 2014 року або Національного комітету Демократичної партії під час кампанії 2016 року. Один з шести підсудних, Анатолій Ковальов, також фігурував в обвинувальному висновку DNC. Але в обвинувальному висновку, винесеному в понеділок, йдеться про міжнародну кампанію кібератак і кампаній політичного впливу, спрямованих на просування російських національних інтересів.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Найбільш руйнівна з атак була здійснена на українські електричні мережі в 2015 році. Перша атака торкнулася внутрішні мережі всіх трьох найбільших енергорозподільних компаній країни, вивести комп'ютери з ладу і залишивши без електрики більше 200 000 чоловік в розпал зими. У наступному році була зроблена атака на Міністерство фінансів і Державну казначейську службу країни.

Як і у випадку з попередніми звинуваченнями проти іноземних хакерів, Росія навряд чи видасть підсудних, і малоймовірно, що вони коли-небудь постануть перед судом. Тим не менш, нове судове переслідування є важливою віхою в поточних зусиллях по притягненню ГРУ до відповідальності за його цифрові атаки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що iPhone 12 розкуповують з неймовірною швидкістю. Повідомляється, що на території США зробити попереднє замовлення вже неможливо - доведеться чекати свіжих поставок. Відзначимо, що такого результату не очікувала навіть сама компанія Apple.

Як повідомляв Знай.uа, компанія Apple відразу ж після виходу нових iPhone знімає з виробництва застарілі моделі. Однак, цього разу нам доведеться попрощатися з торішніми смартфонами, які складають конкуренцію новеньким iPhone 12.

Також Знай.uа повідомляв, Ілон Маск закручує гайки новим власникам Tesla. Повідомляється, що раніше діяла гарантія, завдяки якій в перші 7 днів після покупки авто власник може її повернути назад і отримати повне відшкодування.