Для всіх наших шанованих читачів, які вже забули, що були власниками розкладачок, є дуже цікаві новини. Прогрес не стоїть на місці, адже технології змінюються практично кожен день, просто немає часу за всім встежити.

Згадаймо кілька функцій і особливостей телефонів (смартфонів), які пішли давно в минуле і рідко зустрічаються в сучасних девайсах.

Шанс поринути у ностальгію надали експерти порталу GSMinfo.

Стилус, скріншот: YouTube
Стилус, скріншот: YouTube

Стилус

Перші смартфони називалися КПК (кишеньковий персональний комп'ютер) чи комунікатор. На той час екрани були невеликими і пальцем незручно було вибирати щось на дисплеї. На допомогу приходить стілус – спеціальна "ручка", яка йшла в комплекті з пристроєм і часто вставлялася усередину корпусу. Зараз стілус використовується, як правило, на планшетах і то для специфічних завдань - малювання або роботи з графікою.

Популярні новини зараз
Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Інфрачервоний порт, скріншот: YouTube
Інфрачервоний порт, скріншот: YouTube

Інфрачервоний порт

Колись був дуже популярним інфрачервоний порт на смартфоні. З його допомогою можна було передати файли від одного девайса до іншого. У "нульові" ми таким чином передавали пісні, картинки та рингтони. Зараз Bluetooth замінив інфрачервоний порт, але трапляються моделі з такою функцією, яка служить для керування телевізором замість пульта.

Зовнішня антена

Раніше мобільні телефони та комунікатори часто мали висувну або антену, що стирчала з корпусу. Причина була простою - дуже мало базових станцій стільникового зв'язку. Зараз навіть вишки мобільного оператора розташовуються буквально через кожні 100 метрів і не потребують великих антен. Антена розташована всередині девайсу.

Стільникові телефони, Культура
Стільникові телефони, Культура

Фізична клавіатура

Зараз зустріти смартфон із фізичною клавіатурою – рідкість. Такою функцією можуть похвалитися лише спеціальні моделі, де сенсорний екран незручно використовувати, наприклад, рукавички.

WAP інтернет

Багато телефонів та комунікаторів минулих років мали доступ до мережі лише через спрощений протокол WAP. З появою великих швидкостей у смартфонах цей протокол став неактуальним, але мобільні оператори отримали великі прибутки, беручи за 1 мегабайт інформації, що передається, нечувані гроші.

Захисна плівка на екран

Раніше на екран телефону чи смартфона клеїли захисну плівку. Зараз рідко хтось використовує плівку - у продажу є міцне скло, яке здатне не тільки захистити дисплей від подряпин, а й від фізичного пошкодження при падінні. Екран сучасного смартфона скляний, тоді як прабатьки мали пластикові дисплеї.

Ремінець на шию, скріншот: YouTube
Ремінець на шию, скріншот: YouTube

Мотузочка на шию

А пам'ятаєте, багато хто носив свої телефони та комунікатори на шиї? Мотузка кріпилася в спеціальний отвір на корпусі гаджета. Таким чином ще наголошували на статусності - адже не кожен міг дозволити собі дорогий девайс. Нині це вже в минулому, як і носіння телефону на поясі у кобурі.

Нагадаємо, беріть свого демонічного компаньйона і в дорогу: найкращий ексклюзив у дусі жахів Лавкрафта скоро буде на PS5.

Раніше повідомлялося, що фільм "Borderlands" ризикує розчарувати фанатів своїм акторським складом.

Також, може перетворитися на цеглу: користувачам Xiaomi, Redmi та POCO радять поки не оновлювати смартфони.