Група талановитих дослідників здійснила справжній прорив, створивши робота з вирощеним у лабораторії штучним мозком.

Ця інноваційна технологія відкриває нові горизонти у сфері робототехніки та нейронауки. Унікальність проекту полягає у використанні революційної технології "мозок на чіпі". Про це повідомляє South China Morning Post.

Робот, скріншот: Youtube
Робот, скріншот: Youtube

Вона поєднує "органоїд мозку" - тканину, отриману зі стовбурових клітин людини, з чіпом нейронного інтерфейсу. Такий симбіоз дозволяє не тільки рухатися та виконувати прості дії, а й вчитися уникати перешкод, долати їх і навіть захоплювати предмети.

Їхня розробка є першою у світі інтелектуальною складною системою інформаційної взаємодії з відкритим вихідним кодом, яка базується на технології "мозок на чіпі". Вчені впевнені, що їхні дослідження можуть стати ключовим кроком у створенні гібридного інтелекту, що поєднує людський розум та роботизовані системи.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Особливу увагу слід приділити фрагментам мозку, що є основою інноваційної технології.

Вони складаються з плюрипотентних стовбурових клітин людини, які зазвичай виявляються лише у ранніх ембріонах. Ці клітини мають унікальну здатність розвиватися в різні тканини, у тому числі нервові. Найцікавіше, що при пересадці в мозок вони здатні встановлювати функціональні зв'язки з мозком господаря, відкриваючи нові можливості для відновлення та покращення мозкової діяльності.

Нагадаємо, вчені хочуть отримувати "енергію" з вулканів – відключення світла будуть не проблемою

Як повідомляв "Знай.ua", українські бджоли допоможуть зберігати продукти довше: британські вчені знайшли вихід

Знай.ua писав, відключень світла можна буде не боятися: вчені готові робити електроенергію "з повітря"